Černica, u nás známa aj pod názvom ostružina, je známy a pomerne rozšírený druh drobného ovocia. Nájdeme ju nielen v záhradách, ale aj divoko rastúcu. Plodmi sú tmavočervené až čierne, šťavnaté bobule príjemnej sladkej chuti a dozrievajú od polovice augusta. Sú vhodné na priamy konzum aj na ďalšie spracovanie do lekvárov, sirupov či koláčov. Kríky černíc, hlavne tie divoko rastúce, bývajú husto porastené tŕňmi. Vďaka šľachteniu máme ale dnes v ponuke aj odrody, ktoré sú beztŕňové. V našej ponuke nájdete práve tie, napríklad odroda ´Black Satin´ alebo ´Lochness´. Domovom černíc je Ázia a Severná Amerika, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Plody černíc obsahujú vlákninu, vitamín A, B1, B3, B6, B9, C, E, K a tiež železo, horčík, draslík, zinok či fosfor. Pravidelná konzumácia týchto plodov posilňuje imunitný systém, chráni pred rakovinou, pomáha pri nervozite a zvyšuje odolnosť proti stresu, pomáha tiež proti kašľu a zachrípnutiu.