Brusnica je vždyzelený plazivý ker z čeľade vresovcovité a jej plodmi sú malé, červené bobule. Brusnice majú svoj pôvod v Severnej Amerike, kde ich blahodarne účinky poznali indiáni ešte pred príchodom Kolumba. V ľudovom liečiteľstve sa plody používajú na liečbu infekcie močových ciest. Okrem toho je ale brusnica oveľa všestrannejšia. Má bohatý obsah vitamínu C, A, K a karotén, vlákninu, magnézium, zinok či antioxidanty. Pravidelná konzumácia pôsobí ako prevencia proti vzniku rôznych zápalov, rakoviny, pomáha v boji proti hnačke, chrípke, skleróze, prispieva k zdravej pleti a pomáha tiež chrániť náš celkový zdravotný stav. Z bobúľ sa dá urobiť napríklad čaj, džús, sirup, lekvár alebo môžete konzumovať sušené plody. Medzi najkvalitnejšie a u nás dostupné odrody brusníc patrí napríklad ´Stevens´ či ´McFarlin´.